Svetkovina Božjeg Milosrđa na ulicama Dubrovnika

Veliki dan Božjega Milosrđa, kad je, prema Isusovim mističnim objavama svetoj Faustini, Nebo na osobiti način otvoreno, Karmel Božjeg Milosrđa obilježio je i u javnom prostoru grada Dubrovnika: ispred crkve svetog Vlaha na Stradunu i na Pilama pred ulazom u stari grad.

Program na Stradunu bio je obilježen glazbom, simboličnim gestama, molitvom i navještajem. Prolaznike su privlačile izvedbe duhovnih skladbi Stijepa Gleđa Markosa i pjevačkog zbora Centra za Rehabilitaciju Josipovac pod ravnanjem Jelene Đuraš Gleđ. Izvrsno ozvučenje koje nam je Božja providnost omogućila u posljednji trenutak uoči početka programa po jednom dobročinitelju, donijelo je kvalitetno i srdačno izvedene skladbe do mnogih ušiju i srdaca: Milost, You raise me up, Velik si, Isuse, volim Te, Krist na žalu, Ave Maria, Isus je Uskrsnuo i druge. Radost i prostodušnost članova pjevačkog zbora koji su osobe s posebnim potrebama, ganuli su brojne okupljene i omogućili pogled na otajstvo milosrđa na novi način. U 15.00 sati izmoljena je u pjesmi Krunica Božjeg Milosrđa uz tumačenje njezina značenja i snage. Kroz simboličnu gestu ispisivanja svojih grijeha i životnih muka na papiriće i polaganja istih u oganj, sudionicima je objašnjeno kako je Božja ljubav poput ognja koji uništava naše grijehe i čini nas slobodnima i sretnima. Tijekom programa sudionike se više puta podsjećalo na značaj svetkovine Božjeg Milosrđa te ih se poticalo na otvorenost Božjoj ljubavi i pouzdanje u Boga nasuprot zatvaranju u sebe i svoje probleme. U tijek programa ugrađena su i dva osobna svjedočanstva susreta s Bogom i snage Božjeg Milosrđa.

U večernjem dijelu programa na Pilama korišteni su moderna glazba i video spotovi s kršćanskom tematikom. Ponovno je upriličen evangelizacijski performans s ciljem predavanja vlastitih grijeha i problema Isusu te je jedan mladić izrekao dirljivo svjedočanstvo životnog zaokreta po snazi Božje ljubavi. Nakon toga je istaknut značaj svetkovine Božjeg Milosrđa i prvenstva Božje Milosrdne ljubavi nad svim drugim Božjim osobitostima.

Kao što je to bio slučaj prethodnih dana, tako je i danas mnogima podijeljen duhovni lijek “Misericordin” koji se sastoji od zrnaca krunice koja je upakirana u kutiju s uputstvom za upotrebu poput farmaceutskog proizvoda.

PS. Ovaj izvještaj nije obuhvatio euharistijsko slavlje u katedrali. O njemu ćemo pisati u sljedećoj objavi.

PPS. Naknadno smo dodali još jedan opis ovih događaja u komentaru ispod galerije 🙂

Jedna misao o “Svetkovina Božjeg Milosrđa na ulicama Dubrovnika”

 1. Dragi čitatelji, proslava Božjeg Milosrđa na ulicama Dubrovnika bit će posebna na našoj web stranici i po tome što za nju dodajemo još jedan opis. 🙂 Neka posluži potpunijem i raznolikijem upoznavanju s tim milosnim događajima:

  “Stradun je danas ujedinio turiste i domaćine u zajedničkoj proslavi svetkovine Božanskog milosrđa ispred crkve sv. Vlaha. Glazbeno-scenski evangelizacijski program započeo je u 14:30 sati s pjesmom „Milost“ u izvedbi dubrovačkog tenora Stijepa Gleđa Markosa. Veliki broj turista pridružio se nastavku glazbenog programa a potom zajedno s nama u 15 sati sudjelovao u molitvi krunice Božanskog milosrđa.
  Svim prisutnima poslana je snažna oslobađajuća poruka da prihvate Božje milosrđe i iziđu iz ropstva grijeha. Preko proroka Izaije Gospodin nam je poručio: ”Budu li vam grijesi kao grimiz pobijeljet će poput snijega, kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna” Iz 1,18. Pozivajući se na Njegove riječi svim posjetiteljima podijeljeni su crveni papirići koji predstavljaju simbol naših grijeha, slabosti i bolesti. Oni koji su željeli na papiriće su mogli napisati svoje grijehe, slabosti i bolesti ili ih ispisati samo u mislima, a potom simbolično baciti u zapaljenu vatru do slike Milosrdnog Isusa.
  Ovaj čin ujedno je predstavljao i odluku da svoje grijehe, slabosti i bolesti predamo Milosrdnom Isusu. Idući korak u poticaju da ovaj čin ne ostane samo na simbolici već i da postane živuća istina u našim životima je odlazak na Svetu Ispovijed koja je bila moguća na licu događanja kao i u 17 sati u Katedrali.
  U 16 sati započeo je nastup pjevačkog zbora Josipovac iz Centra za rehabilitaciju Josipovac koji su svojim srčanim i iskrenim slavljenjem razgalili srca svih prisutnih. Iako su osobe s posebnim potrebama koje ovise o svakodnevnoj brizi bližnjih, poučili su nas što znači radosno zahvaljivati Gospodinu i Njegovom milosrđu. Pjesmi i slavlju Milosrdnog Isusa uz nagovore br. Dražena Marije pridružili su se svi posjetitelji.

  U 19:30 sati glazbeno-scenski evangelizacijski program se nastavio na Pilama uz svjedočenje, video projekciju i elektronsku glazbu. Milosrdni Isus privukao je još jednom mnoge posjetitelje koji su uz crvene papiriće rado prihvaćali i lijek za dušu, Misericordin.

  Dani Božjeg Milosrđa snažno su odjeknuli zidinama Starog Grada i završili jednim spektakularnim vatrometom na Pilama. Mi ga nismo pripremali ali smo ga prikazali Isusu na slavu! Danas je uz mnoge važne i ugledne posjetitelje Dubrovnika poseban VIP gost i domaćin na Stradunu bio Milosrdni Isus 🙂 Mi želimo da postane VIP osoba u srcima svih posjetitelja koji su imali priliku sudjelovati u Danima Božjeg Milosrđa.”

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s