Vrhunac slavlja Božjeg Milosrđa u Dubrovniku

Poštovani čitatelji, ovdje prenosimo izvještaj s vrhunca proslave Svetkovine Božjeg Milosrđa u Dubrovniku koji je bio euharistijsko slavlje u katedrali kojim je predsjedao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Izvještaj o misnom slavlju čini dio cjelovitog osvrta na “Dane Božjeg Milosrđa” kako ga donosi portal Dubrovačke biskupije:

Uz svetkovinu Božjeg Milosrđa, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi od 2000. godine na prvu nedjelju nakon Uskrsa a to je ove godine nedjelja, 23. travnja, Karmel Božjeg Milosrđa, pustinjačko-misionarska zajednica s Koločepa, organizirala je u Dubrovniku višednevni program s različitim događanjima želeći ljudima približiti ljepotu i dostupnost Božjeg Milosrđa za svakog čovjeka.

Na samu svetkovinu Božjeg Milosrđa ispred crkve sv. Vlaha izveden je u poslijepodnevnim satima glazbeno-scenski evangelizacijski program. U 15.00 sati izmoljena je u pjesmi Krunica Božjeg Milosrđa uz tumačenje njezina značenja i snage. Kroz simboličnu gestu ispisivanja svojih grijeha i životnih muka na papiriće i polaganja istih u oganj, sudionicima je objašnjeno kako je Božja ljubav poput ognja koji spaljuje ljudske grijehe i daje im slobodu i sreću. Tijekom programa sudionike se više puta podsjećalo na značaj svetkovine Božjeg Milosrđa te ih se poticalo na otvorenost Božjoj ljubavi i pouzdanje u Boga nasuprot zatvaranju u sebe i svoje probleme. U tijek programa ugrađena su i dva osobna svjedočanstva susreta s Bogom i snage Božjeg Milosrđa.

Potom su se događanja premjestila u dubrovačku katedralu gdje je postojala mogućnost za ispovijed, a pola sata prije mise pred slikom Božjeg Milosrđa razmatrala se i pjevala Krunica Božjeg Milosrđa koju je, prema privatnoj objavi sv. Faustine Kowalske, prve osobe proglašene svetom u 21. stoljeću, Isus osobito preporučio. Večernje nedjeljno misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U propovijedi je biskup podsjetio na nastanak svetkovine Božjeg Milosrđa te spomenuo kao zanimljivost da kod uvođenja svetkovine na ovu Bijelu nedjelju nije trebalo uopće mijenjati liturgijske rubrike i čitanja, što obično treba, jer su ona već unaprijed sadržavala tekstove koji govore upravo o Božjem Milosrđu. Također je pročitao ulomak iz dnevnika sv. Faustine u kojem se spominje Isusova želja objavljena njoj u privatnoj objavi „da svetkovina milosrđa bude zaklon svim dušama, osobito grešnicima“. Prošlu godinu i papa Franjo je bio proglasio Godinom Božjeg Milosrđa, kazao je biskup te uputio vjernike da i na današnju svetkovinu od 2002. godine mogu, ako izvrše potrebne uvjete, dobiti oprost.

Tumačeći misna čitanja biskup Uzinić je kazao kako se u njima vidi da je Bog onaj koji je milosrdan, da je Božje milosrđe i to što smo kršteni, da participacijom na uskrsnuću dobivamo novu nadu i baštinu na nebesima. S obzirom na to kako su se učenici ponašali u posljednjim danima Isusovog ovozemaljskog života, nisu mogli u susretu s Isusom nakon uskrsnuća baš očekivati milosrđe od Isusa. Da se Isus pozvao samo na pravdu učenici su mogli očekivati da će ih prekoriti, odbaciti, kazniti i sl. „Ali ne! Isus se ne poziva na pravdu. Nego im tri puta kaže: ‘Mir vama!’ On pokazuje svoje milosrđe. I traži od njih da oni budu oni koji će to milosrđe dijeliti drugima“, istaknuo je biskup te dodao da je zadaća Crkve dijeliti milosrđe drugima. Tko god traži Božje milosrđe odbacujući grijeh, Crkva mu je dužna dati oproštenje, kazao je biskup. Po vjeri možemo biti dionici svega onoga što Bog daje.

Biskup je potom naveo misao kardinala Carla Marie Martinija: “Držim da svatko od nas ima u sebi jednog nevjernika i jednog vjernika koji međusobno razgovaraju, ispituju se, jedan drugome trajno upućuju provokativna i uznemirujuća pitanja. Nevjernik koji je u meni uznemiruje vjernika koji je u meni i obrnuto. … Jasnoća i iskrenost toga dijaloga čini mi se znakom dostignute zrelosti”, te kazao kako je dobro je da se Toma propitivao, da se mi propitujemo jer tako sazrijevamo u vjeri i susrećemo Gospodina u Riječi Božjoj, u nauku apostolskom, u zajedništvu, u euharistiji i molitvi.

Na kraju je biskup potaknuo sve na činjenje djela milosrđa: „Neka nam milosrđe koje nam se iskazuje i koje slavimo bude poticaj da milosrđe i živimo.“

Događanja na Stradunu i u katedrali svojim su glazbenim doprinosom, između ostalih, obogatili pjevački zbor Centra za rehabilitaciju “Josipovac“  i dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos.

Posebno milosrđe tijekom Svete Mise Biskup je pokazao prema zboru Josipovac potaknuvši sve prisutne da zbog posebnosti toga zbora učine jednu iznimku s obzirom na liturgijska pravila te ih slobodno nagrade pljeskom nakon svake pjesme. Na radost svih okupljenih bilo je ovo zaista posebno Euharistijsko slavlje u čast Božjem Milosrđu.

Nakon mise u katedrali glazbeno-scenski evangelizacijski program nastavljen je na Pilama.

Svetkovini Božjeg Milosrđa prethodila je trodnevna priprava kroz različita događanja. U četvrtak, 20. travnja, upriličen je susret, zajedničko štovanje Božjeg Milosrđa i misa, sa štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ u Dubrovniku. Ovim susretom željela se osobita pozornost posvetiti starijim osobama na što osobito potiče dubrovački biskup u tekućoj pastoralnoj godini.

U petak, 21. travnja članovi Karmela Božjeg Milosrđa s Kalamote, posjetili su Centar za rehabilitaciju „Josipovac“ gdje su uz molitvu Milosrdnom Isusu imali i misu. U subotu, 22. travnja u kapeli dubrovačke Opće bolnice molilo se za sve bolesnike i djelatnike, a svi zainteresirani mogli su se pridružiti molitvi klanjanja pred slikom Božjeg Milosrđa i pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom. Svećenik je zajedno s jednim glazbenikom obilazio bolesnike i upoznavao ih s porukom Božjeg Milosrđa.

Ovako organizirane prve dane Božjeg Milosrđa u Dubrovniku, gradu kojem je sv. Ivan Pavao II. koji je u Crkvu uveo svetkovinu Božjeg Milosrđa počasni sugrađanin, osmislili su i animirali br. Dražen Marija Vargašević i s. Maja Pavla Bašić iz Karmela Božjeg Milosrđa sa suradnicima.

Galerija fotografija iz katedrale.

Preuzeto sa http://www.dubrovacka-biskupija.hr i djelomično prilagođeno.

Kao organizatori posebno se zahvaljujemo dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću, generalnom vikaru biskupije i katedralnom župniku mons. Stanku Lasiću, rektoru crkve sv. Vlaha mons. Tomi Lučiću, kapelanu katedralne župe don Marinu Lučiću, sestri Marijeti u crkvi sv. Vlaha te svim pomoćnicima u organizaciji, svim moliteljima koji su nas duhovno podržavali tijekom ovih dana i svim dragim sudionicima. Uz to svima vama, dragi čitatelji, preporučamo u molitve nakanu da navještaj Božjeg Milosrđa posijan u srcima ljudi ovih dana donese obilne plodove spasenja i posvećenja. Neka svi mognemo sve dublje doživljavati Božju milosrdnu ljubav i svjedočiti ju djelom, riječju, molitvom i žrtvom.