Nastanak

„Karmel Božjeg Milosrđa” nastaje u Dubrovniku 13. svibnja 2016. godine, poput nove mladice u proljeću Svete godine Milosrđa.

Nadahnuće za novu zajednicu oblikovalo se još prije negoli je najavljen Jubilej Milosrđa, a kad je najavljen primili smo novu snagu za vjernost u odgovoru na Božji poziv.

Radosni smo što zajednica niče i kao plod Godine posvećenog života u kojoj nas je papa Franjo pozvao da hrabro otvaramo nove putove služenja Kraljevstvu Božjemu i na putovima svijeta pokazujemo inovativnu snagu Evanđelja (usp. poruku pape Franje za sv. Misu otvaranja Godine posvećenog života, 30. studenog 2014. u Rimu), ali i kao plod Jubileja 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske koju je Karmel proslavio 2015. godine.

Poticaj za pokretanje zajednice imali su s. Maja Pavla Bašić i br. Dražen Marija Vargašević. S. Maja Pavla ušla je u samostan Družbe sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova 2000. godine, a doživotne zavjete položila je 2008. Diplomirala je na Hrvatskim studijima (hrvatsku kulturu i sociologiju) i na Institutu za teološku kulturu. U svojoj redovničkoj zajednici imala je razne dužnosti među kojima osobito promicanje zvanja, odgoj redovničkih pripravnica te pastoral mladih i karmelskih laika. Br. Dražen Marija ušao je prvo u biskupijsku bogosloviju u Đakovu 1999., zatim u Red bosonogih karmelićana u Zagrebu 2004., doživotne zavjete položio je 2008., a za svećenika je zaređen 2009. godine. Specijalizirao je filozofiju i mistiku u Avili i Rimu te se bavio raznim dužnostima, osobitu u promicanju i odgoju redovničkoga podmlatka, u predavanju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i vođenju Sustavnog studija duhovnosti te u apostolatu mladih.

Upoznavši se s njihovim nadahnućem dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prepoznao je njegovu vrijednost i aktualnost te je priznao novu zajednicu i njezin Statut na probno razdoblje od tri godine u obliku privatnog vjerničkog društva u vidu nastanka crkvene obitelji posvećenog života. Taj pravni okvir redoviti je početni korak na putu stasanja jedne nove zajednice u ustanovu posvećenog života, korak kojim u svijetu stupa veliki broj novih zajednica. Pokretači su za ovaj korak od svojih redovničkih poglavara dobili dopuštenje izbivanja iz matičnih zajednica.

Osnutak

Kao zajednica svoj prvi dom pronašli smo na otoku Koločepu ili po domaćemu Kalamoti, u mjestu Donje Čelo, pri župnoj crkvi Gospe Velike. Zahvaljujući gostoljubivosti biskupa Mate s. Maja Pavla i prva kandidatica Nina mogle su se smjestiti u njegov maleni ljetnikovac u župnom dvorištu i zahvaljujući otvorenosti župnika p. Jerka Šimića, za sad jedini brat Dražen mogao se smjestiti u župnoj kući.

Kad smo čuli za ime otočkoga hotela: „Karisma“ spontano smo se šalili kako je na otok došla nova karizma koja će duhovnim doprinosom dati novi značaj sredini :).

Karmel Božjeg Milosrđa pokazuje novost u odnosu na postojeće zajednice posvećenog života. Razlikovna obilježja te novosti mogu se ovako izreći: duboko ukorijenjen u karmelsku tradiciju, zbog obnovljenog pristupa izvornom karmelskom pustinjačkom duhu kroz otajstvo Božjeg Milosrđa, zbog izričite otvorenosti za novu evangelizaciju i obnovljenog izražaja bratsko-sestrinskih odnosa, otkriva u Crkvi kao nova postavka te se stoga smješta u struju tzv. novih (ili obnovljenih) oblika posvećenog života (usp. Vita consecrata 12). Premda je on u hrvatskom ozračju nov, u svijetu je već poprilično proširen te smo imali priliku upoznati iskustvo zajednica koje njime kvalitetno kroče.

OAZA MILOSRĐA U KARMELSKOJ PUSTINJI