“POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA!” – cjelovita najava

“POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA!”

Izmolimo porebrazbu Hrvatske!

Svi koji ljubite hrvatski narod i Hrvatsku, u domovini i diljem svijeta,

svi koji uočavate koliko je ona iznutra i izvana ugrožena!

1. ODGOVORIMO NA VELIKU POTREBU

Postalo je posve očito da našoj domovini treba korjeniti preporod i obnova. Komu je stalo do Hrvatske više se ne može zadovoljiti dajući tek nešto od sebe, nego mora pružiti ono najviše! A ono najviše proizlazi iz dubine duše i uzdiže se do srca Svemogućega. Moramo iznova krenuti od molitve, i to one najjače, u kojoj se Sin trajno prikazuje Ocu kao spasiteljska euharistijska žrtva, povezujući bezdane ljudske bijede s bezdanima svojega Milosrđa.

Pristupimo zajednički, zbijenih redova, Euharistijskome Milosrdnom Isusu, klanjajmo mu se tamo gdje nam je najbliži, ustrajno i s pouzdanjem, organizirano i jednodušno, u svoje ime i u ime bližnjih, zazivajući njegovo Milosrđe izvan kojega za nas nema drugog izvora nade.

 

2. SAM ISUS NAM GOVORI KAKO

Isus je sam objavio da će nam učiniti što ga god zaištemo u Njegovo ime (usp. Iv 14,13), ako to činimo zajedno i jednodušno (“ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima” Mt 18,19). Isus je primjerom potaknuo na posvetu: „Za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini” (Iv 17, 19)” i pozvao nas: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! (Mt 7,7). Svetoj Faustini je pak rekao da čovječanstvo ne će naći mira dok se s pouzdanjem ne obrati Njegovu Milosrđu.

Dakle moliti nam je: U IME ISUSOVO, S POUZDANJEM U NJEGOVO MILOSRĐE, JEDNODUŠNO, S POSVETOM, USTRAJNO:

– molimo u ime Isusovo, oslonjeni na Njegovo ime i na Njegovo Milosrđe koje je najvažnija Božja vlastitost, iz dubine naše potrebe, motreći s pouzdanjem Njegovo Milosrđe posredstvom slike koju je sam Isus s razlogom želio;

– molimo jednodušno. Nesloga nas razara. Postanimo zato maksimalno združeni u istoj nakani – posvećujući same sebe, svoj narod i cijelu Domovinu Isusu Kristu pod geslom: “POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA!”;

– pristupimo Milosrdnom Isusu tamo gdje nam je najbliži – u Presvetoj Euharistiji,

– činimo to istovremeno na što više mjesta, s istim zazivom: “ISUSE, SPASI HRVATSKU!”;

– činimo to ustrajno, kroz cijele dane i noći, nemojmo samo pokucati, već kucajmo dok nam se ne otvori i

– činimo sve to po Bezgrješnom Srcu Blažene Djevice Marije, Zagovornice Hrvatske, povjeravajući Mariji sebe i Domovinu pomoću moćnog oružja njezine svete Krunice.

 

3. MOLITVA IMA VELIKU MOĆ

Jednodušnom i ustrajnom molitvom srušene su jerihonske zidine (usp. Jš 6), svetom Pavlu su se raskinuli zatvorski okovi (usp. Dj 16, 25-26), bezbrojni mučenici su rastvarali vrata ljubavi i praštanja u tamnicama mržnje, kršćanski narodi su obranjeni od zatirača, naša Domovina je opstala na pozornici povijesti.

Jednodušnom i ustrajnom molitvom naša Domovina i danas može doživjeti preporod i postati znakom obnove čitavom čovječanstvu. Želiš li to? Želiš li to svim srcem? Želiš li to u spremnosti dati sve od sebe za taj cilj? Ako želiš kreni od najvažnijeg:

“POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA!”

Pokloni se… – tj. klanjaj se i daruj se, u svoje ime i u ime svojih bližnjih…

Kristu… – Milosrdnomu, koji objavljuje ono najvažnije o Bogu, i Euharistijskomu, bliskomu i žrtvenomu, od kojeg te dijeli samo zavjesa Hostije…

da Domovina bude Kristova! – tj. da bude ono što jest i bez čega niti bi je bilo, niti će je biti.

Ako učinimo prvenstveno ono najvažnije, moći ćemo činiti i sve ostalo što je važno.

 

4. BEZ ISKLJUČIVOSTI

Želja da sve u našoj Domovini i sama Domovina bude Kristova nije želja za prisilom, već želja da nad svima bude najčišća sloboda, radost i mir koje jedino Krst daje i da slobodnim pristankom što više njezinih stanovnika i po njima što više životnih ambijenata prigrle Krista kao najistinitiji ključ svoga postojanja i najdublju tajnu svoga sretnog smisla.

Želja da Domovina bude Kristova ne umanuje ljubav prema drugim narodima, već ju naprotiv povećava. Isus kaže: “Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga” (Mt 22,39). Ljubeći svoj narod čistim srcem, srce mi se širi da ljubim sve narode kao svoj narod.

 

5. TVOJ DOPRINOS JE NUŽAN

Nije prestala važiti krilatica: “Bog i Hrvati!”, ali to će imati ploda samo ako bude važilo i: “Hrvati i Bog!” tj. ako budemo uz Boga onako kao što On ne prestaje biti uz nas.

Pristupimo Bogu združeno, a ne samo pojedinačno, zdušno, postojano i uciljeno prema neizrecivoj snazi Njegova Milosrđa i Euharistije, a ne bez jasnoće i povezanosti. Učinimo ono najviše: napipajmo žilu kucavicu Milosrđa Božjega u Euharistiji i preporodit ćemo se! Isus je među nama i gori od želje da nam pomogne. Otvorimo Mu vrata pouzdanjem u svoje ime i u ime čitave ljubljene Domovine.

6. PRIDRUŽI SE I POZOVI DRUGE

“POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA!”

na što više mjesta, istovremeno, s istom ustrajnošću pred istim euharistijskim Milosrđem, po zagovoru iste Djevice Marije i s istom gorućom nakanom: “Isuse, spasi Hrvatsku!”

Kucajmo dok nam se ne otvori! Isus žarko želi pomoći nam i upućuje nas kako to učiniti. Ne ostanimo ravnodušni! Sve je moguće onomu koji vjeruje i sve se postiže snagom zajedničke molitve!

“POKLONI SE KRISTU DA DOMOVINA BUDE KRISTOVA!”

O tvome poklonu ovisi sudbina tvoga naroda! Ne budi kamenčić koji će u mozaiku nedostajati! Ne reci da si dao dovoljno dok nisi dao sve od sebe! Ne odustajući od molitve ne odustaješ od budućnosti. Bog je spreman sve obnoviti, ali čeka tvoju suradnju!

Pridruži se produženim euharistijskim klanjanjima za Domovinu na tebi najbližem mjestu!

Pridruži se klanjanjima u Zagrebu!

Pridruži se klanjanjima u Dubrovniku!

Pridruži se klanjanjima u Berlinu!

Pridruži se klanjanjima u Splitu!

Uključi se u širenje ove inicijative! Pročitaj više… 

7. O NASTANKU i VIZUALNOM OBILJEŽJU INICIJATIVE

Molitvena inicijativa: “Pokloni se Kristu da Domovina bude Kristova” nastala je uoči predsjedničkih izbora u Hrvatskoj 2015. godine u okviru molitvene zajednice “Zamak molitve sv. Terezije Avilske” pri svetištu Zagovornice Hrvatske u zagrebačkim Remetama (Gospa Remetska nosi naslov Fidelissima Mater Advocata Croatiae Sanctissima Virgo Remetensis, tj. Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske Presveta Djevica Remetska, te su joj se kroz povijest molili i utjecali brojni hrvatski vladari i velikani). Tada smo istaknuli da je obnova Hrvatske nesvodiva na jedne predsjedničke izbore, ali da su oni važni kamenčić u mozaiku preporoda za kojim kao narod čeznemo te smo pozvali na molitvu da Evanđelje Isusa Krista bude kriterij naših odluka, da Kristov Duh preobrazi mentalitet ljudi na odgovornim položajima, da Hrvati u politici i drugim područjima javnoga i privatnog života otvore vrata Kristu. S povjerenjem u snagu molitve i podržani Blaženom Djevicom Marijom, najvjernijom Zagovornicom Hrvatske, željeli smo kroz molitvu postići od Gospodina povratak nade, pravednosti i zajedništva u naš narod (izvještaj s tog klanjanja).

Tom prigodom nastalo je i vizualno obilježje inicijative koje se sastoji od izvorne slike Božjeg Milosrđa (Eugeniusza Kazimirowskog iz 1934. godine) na kojoj je, umjesto uobičajenog zaziva “Isuse, uzdam se u Tebe!” istaknut prilagođeni zaziv: “Isuse, spasi Hrvatsku!” i kojoj su dodane geografske konture Hrvatske i prepoznatljive kockice kao element nacionalnog grba. Obilježja Hrvatske obasjana su i okupana zrakama Krvi i Vode koje izlaze iz Isusova Srca. Temeljna nakana ove grafičke kreacije je Isusa i Hrvatsku dovesti u blisku i bitnu povezanost te biti sredstvom zajedništva i promocije jednodušne i postojane molitve za preporod Domovine. Vizualni identitet zato je važna sastavnica inicijative “Pokloni se Kristu da Domovina bude Kristova”.

Inicijativa se do današnjeg dana nastavljala u više prigoda i na više mjesta i vjerujemo da je kao mali, ali važni dio nastojanja za duhovnu obnovu Domovine, pridonosila njezinom spasu i obnovi.

Budući da se potreba za preporodom Domovine ne smanjuje, nego po raznim pokazateljima čak i povećava, osjećamo poticaj da se ova inicijativa intenzivira i proširi.

*Želimo naglasiti da pojmom  “Domovina” u nazivu inicijative želimo obuhvatiti sve Hrvate, gdje god se nalazili. Domovina – to su prije svega ljudi, njihovo zajedništvo u podrijetlu, i to prije svega onom vrijednosnom, duhovnom. Tek potom Domovinu shvaćamo kao zemlju, a da pritom iz nje ne isključujemo ljude bilo kojeg porijekla koji s Hrvatima žele dijeliti ono dobro, istinito i lijepo što ih čini Hrvatima.

 

OAZA MILOSRĐA U KARMELSKOJ PUSTINJI