„Bog s Marijom započinje novo stvaranje“ – proslavljen blagdan Gospe Delorite uz posvetu Pelješca Srcu Marijinu

U pelješkom marijanskom svetištu u Kuni svečano je proslavljen njegov naslovni blagdan Gospe Delorite (Loretske) 10. svibnja 2020. Kako je istaknuto predslavitelj središnjega euharistijskoga slavlja don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, to je jedna od prvih festa u biskupiji nakon stupanja na snagu dozvole za javno slavljenje liturgije od prije tjedan dana.

Središnja marijanska tema ovogodišnjeg blagdana, zajedno s prethodnom trodnevnom pripravom bila je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu. Duhovni plod posvete i cjelokupnog svetkovanja bila je i glavna nakana cjelonoćnog euharistijskog klanjanja u svetištu.

Na središnjoj svetoj Misi koja se zbog sprječavanja opasnosti od zaraze slavila bez uobičajene procesije i na otvorenom propovjednik Katušić istaknuo je velikodušnost Boga „koji iz obilja ljubavi daje najbolje, a ne uzima“. Vidljivo je to u primjeru izraelskog kralja Davida koji je Bogu želio sagraditi kuću, a Bog mu preko proroka odgovara: „Tko si ti da meni sagradiš kuću“? i podsjeća ga da mu je sve u životu On darovao te mu obznanjuje da je On taj koji će njemu sagraditi kuću. Ostvarenje tog obećanja mi prepoznajemo u Mariji: „Ona je taj Šator saveza. Bog nam je darovao jednu djevojku koju je učinio da bude majka samoga Boga, da nam rodi Spasitelja i ona postaje ta kuća koju mi častimo.“ Podsjećajući na pojavak Nazaretske kuće u Loretu i Trsatu s kojim je vezan postanak blagdana Gospe Loretske propovjednik je istaknuo da u istinskom smislu Blažena Djevica Marija „postaje ta kojoj mi dolazimo jer tu prepoznajemo Božju prisutnost“.

U toj kući dogodio se navještaj Božjeg dolaska među nas ljude kojim je Bog ostvario novo stvaranje: „Bog s Marijom započinje novo stvaranje“. Događaj Navještenja po Božjem obraćanju jednoj ženi, po malenosti Nazareta u kojemu se događa, po simbolici šestoga mjeseca vezanoj za šesti dan stvaranja kad je stvoren čovjek – predstavlja nešto radikalno novo i drugačije. Propovjednik je upozorio da je čovjek stavio naglasak na mnogo manje bitnih stvari, a Bog mu poručuje da je najbitniji odnos s njim. Bog stvara novi odnos s čovjekom koji nije bio sposoban živjeti svoj odnos s Njim na pravi način. Primjenjujući biblijsku poruku na sadašnji trenutak don Hrvoje Katušić istaknuo je da se spram nebitnih stvari na koje smo se možda i navezali, kao što su razni običaji, trebamo suočiti s bitnim pitanjima: jesmo li spremni primiti Božju ljubav, povjerovati da je Bog došao ne da nam oduzme, nego da nam daje? „Ovo vrijeme u kojemu stvari do jučer smatrane normalnima odjednom više nisu moguće, pokazuje nam koliko je naš život prolazan“ i potiče nas činiti ono najvažnije – stvarno vjerovati u ljubav Božju te ljubiti i služiti najbližima. Darivanje života poput Isusa jedini je način da nam život ima smisla i traje vječno, poručio je generalni vikar.  

Kao jednu od važnih odluka u vremenu čiju težinu osjećamo brat Dražen Marija Vargašević, odgovorni za svetište ispred Karmela Božjeg Milosrđa, istaknuo je svjesno i slobodno se povjeriti Gospi, na tragu njezina poziva u Fatimi prije stotinu godina. Uz odgovor na taj poziv vezano je Gospino obećanje za posebnu zaštitu u nadolazećim vremenima: „Posvetom Gospi dajemo dopuštenje da Ona u našem životu, u našim obiteljima i životnom okružju djeluje i izvrši onaj zadatak koji joj je Presveto Trojstvo povjerilo“. U posvetnoj molitvi čin prikazanja Marijinu Srcu uspoređen je sa sklanjanjem Noe i njegove obitelji u korablju spasa pred opasnošću potopa.

Blagdan Gospe Delorite općina Orebić izabrala je kao svoj dan. Pozdravljajući njezina načelnika i ostale predstavnike vlasti i nositelje odgovornosti u javnim službama upravitelj svetišta istaknuo je: „Molimo za vas i očekujemo od vas da se hrabro zalažete za istinu i pravdu, za Božje vrijednosti bez kojih naš narod nema budućnosti – naš narod kojega nam je voljeti, žrtvovati se za nj i služiti mu.“

Poslijepodnevnu svetu Misu predslavio je don Josip Mudri koji je još uvijek u mladomisničkoj godini svoga svećeništva i već vrši službu župnika u Vignju, a trodnevnu pripravu predslavili su: don Frano Markić, župnik u Putnikoviću, fra Šimun Romić, franjevački gvardijan samostana Gospe od Anđela u Orebiću i don Alojzije Bavčević, dugogodišnji upravitelj svetišta Gospe Lurdske u Vepricu.

Ovom prilikom s. Maja Pavla i br. Dražen Marija – od srca zahvaljujemo svim svećenicima koji su spremno uzeli udjela u slavljima, svim sudionicima u liturgiji, marljivim volonterima koji su brinuli o čistoći i dezinfekciji, uređenju okoliša i pripremi vanjskog liturgijskog prostora te darivateljima cvijeća. Hvala stožeru civilne zaštite u Orebiću za zaštitni materijal i Općini za sponzoriranje slika Gospe Delorite, kao i svim drugim vrijednim srcima koja su se ugradila u lijepi proslavu naše Nebeske Majke – Gospe Delorite.

Na koncu donosimo cjeloviti tekst posvetne molitve Bezgrješnom Srcu Marije – Gospe Delorite koji su, u svome drugom dijelu – kao posvetu obitelji Mariji – molili svi okupljeni vjernici uz tekst koji im je podijeljen:

POSVETNA MOLITVA BEZGRJEŠNOM SRCU MARIJE – GOSPE DELORITE

Prvi dio:

Blažena Djevice Marijo, Majko Nazaretskog doma,

u ovom blagoslovljenom svetištu

u kojemu primamo dar bliskosti s Tvojom Svetom Nazaretskom Obitelji

dolazimo Ti u zahvalnosti i zabrinutosti.

Zahvaljujemo Ti što si s nama, što neprestano za nas moliš i čuvaš nas,

ali Ti priznajemo i svoje brige i strahove, slabosti i nesigurnosti.

Zadivljeni smo pred ljepotom Tvoje vjere, nade i ljubavi,

krijepi nas Tvoja Bogom dana čistoća, jakost i poniznost.

Osjećamo blizinu Tvoga majčinskoga Srca u kojemu nema ni sjene grijeha

i želimo se skloniti u okrilje Tvoga Srca da nađemo utjehu i snagu.

Zato Tvome Bezgrješnom Srcu povjeravamo ovo vrijeme kušnji

u kojemu nam je dano živjeti.

Povjeravamo Ti i posvećujemo ovaj naš pelješki kraj

sa svim njegovim ljepotama i sjenama,

a osobito one njegove stanovnike koji su najudaljeniji od Božje milosti.

Poput Noe koji se pred opasnošću potopa

 sa svima svojima sklonio u korablju spasa

i mi se sada pred opasnostima koje nastupaju

duhovno sklanjamo u korablju Tvoga Bezgrješnoga Srca.

Zato Ti u ovoj posveti u duhu donosimo sve svoje i

koliko je do nas, sve s kojima smo povezani,

s kojima smo to bili i s kojima ćemo biti:

Drugi dio (Posveta obitelji):

O, Djevice Marijo, naša Gospe Delorito,

Tvojemu Bezgrješnom Srcu posvećujemo danas

naš dom i sve koji u njemu stanuju

Daj da naša kuća bude slična Tvojoj kući u Nazaretu

po ljubavi prema Isusu, po osluškivanju poticaja Duha Svetoga

i vršenju volje Očeve u djelotvornoj ljubavi.

Pomozi nam da kao obitelj dnevno molimo,

svetkujemo nedjelju sudjelovanjem na Svetoj Misi

i živimo u miru s Bogom i ljudima po čestoj svetoj Ispovijedi.

Bdij nad svim članovima naše obitelji

i sve nas obujmi svojom majčinskom zaštitom!

Izmoli nam milost da svi članovi naše obitelji,

provodeći svet život na zemlji

u okrilju Tvojega Bezgrješnoga Srca,

zavrijede vječnu radost u Nebu. Amen!