Slavlje Gospe Delorite u Kuni – Marija u otajstvu Nazareta

Dragi čitatelji,

radosno s vama dijelimo najavu i poziv na proslavu svetkovine Gospe Delorite u Kuni Pelješkoj.

Za Pelješac 10. svibanj je izuzetno značajan dan jer tada se obilježava godišnja svetkovina Blažene Djevice Marije u njezinoj najpoznatijoj crkvi na poluotoku i časti ju se kao Gospu od Loreta ili po pelješkom izgovoru Gospu Deloritu.

Blagdan Gospe Delorite u Hrvatskoj je poznatiji kao blagdan Gospe Trsatske, jer je Trsat izravno povezan s Loretom po čudesnom pojavku nazaretske kućice Svete Obitelji u njemu.

Ovaj blagdan potiče nas na razmatranje skrovitog Isusovog života u Nazaretu uz blaženu majku Mariju i svetog Josipa. Vrijeme Nazareta na neki je način Isusova duga i bogata “pustinja” priprave za trogodišnje javno djelovanje, vrijeme o kojemu ne znamo puno, a jako je važno za Isusov rast “u mudrosti i milosti kod Boga i kod ljudi” (Lk 2, 52).

U Isusovim skrovitim nazaretskim godinama duhovnost Karmela, koju njeguje i Karmel Božjeg Milosrđa u Kuni Pelješkoj, crpi svoje nadahnuće. Karmel u otajstvu Nazareta pronalazi inspiraciju za molitvu i kontemplaciju, za služenje i skromnost u intimnom zajedništvu s Isusom po Marijinom posredovanju i po zagovoru svetog Josipa.

Pohoditi svetište Gospe Delorite znači pohoditi u duhu nazaretski dom Isusa, Marije i Josipa, staviti u središte svoga života Isusa kako su učinili Gospa i sv. Josip, obnoviti Božjom milošću ljubav prema svim članovima vlastite obitelji, odlučiti se iznova za molitvu, poniznost i marljivi rad u onom pozivu kojega nam Bog daruje, a po kojemu pomažemo Isusu da proširi svoje Evanđelje našim svijetom i vremenom.

Neka Gospa Delorita zagovara za sve pelješke obitelji i za sve obitelji ljubljene nam domovine Hrvatske. Neka se obnovi vrijednost braka, uzajamna vjernost bračnih drugova, hrabrost mladih za stupanje u brak, vrijednost majčinstva i očinstva, hrabrost prihvaćanja djece i odgovornost njihova krjeposnoga odgoja.

Gospu Deloritu molimo i za zvanja za posvećeni život – da u našem narodu bude dovoljno svetih svećenika, redovnica i redovnika koji će darom duhovnoga očinstva i majčinstva služiti preporodu naše Domovine.

Dobrodošli Gospi Deloriti s nakanom da od nje izmolimo obilje milosti koje su nam potrebne!

Program trodnevnice i svetkovine je u nastavku: