Svetkovina Božjeg Milosrđa na Koločepu

Svetkovina Božjeg Milosrđa svečano je proslavljena u Karmelu Božjeg Milosrđa na otoku Koločepu svetom Misom vigilije i euharistijskom procesijom koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u subotu 7. travnja 2018. u 16.30h.

Uz devetnicu Božjem Milosrđu ovom slavlju prethodila je i trodnevna duhovna priprava tijekom koje su prikazivane molitve i misne nakane za otok Koločep, posebno u smislu pokajanja, pomirenja i zadovoljštine za sve njegove živuće i pokojne stanovnike.

Nakon pjevane krunice Božjeg Milosrđa u neposrednoj pripravi za euharistijsko slavlje brat Dražen Marija Vargašević održao je nagovor o prošnji molitve Gospodnje „otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim” i molitvu za milost opraštanja i zaštite od zla.

Mons. Uzinić u svojoj homiliji istaknuo je providnosno podudaranje između ranije postojećih liturgijskih evanđeoskih tekstova za Veliki petak i Drugu vazmenu nedjelju s porukom Nedjelje Božjeg Milosrđa koju je tek kasnije proglasio sveti papa Ivan Pavao II. i kojoj prethodi molitvena devetnica. Podudaranje se prepoznaje u upućivanju na Isusove rane koje su na Veliki petak prouzrokovane mučenjem, a Isus ih, prilikom ukazanja dvanaestorici, pokazuje kao potvrdu svoga uskrsnuća.

Biskup je naglasio da se Isusa može dodirnuti i iskusiti stvarnost njegova uskrsnuća u čitanju Božje Riječi i okupljenoj zajednici koja slavi euharistiju te je stoga presudno za vjeru sudjelovati na nedjeljnim misama. Pustinjačko-misionarskoj zajednici Karmel Božjeg Milosrđa biskup je poručio da je kroz kontemplaciju pozvana s apostolom Tomom stavljati svoju ruku u bok milosrdnoga Spasitelja i potom u svom misionarskom poslanju pomagati bližnjima da i oni dublje dožive ljubav Isusovu.

Na početku euharistijske procesije biskup je predmolio molitvu proglasa Milosrdnog Isusa za spasitelja otoka Koločepa, tijekom procesije blagoslovio sve strane otoka i na njezinu koncu posvetio otok, njegove sadašnje, prošle i buduće stanovnike Milosrdnom Srcu Isusovu i Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Na euharistijskom slavlju suslavio je i koločepski župnik o. Jerko Šimić, a uz članove Karmela Božjeg Milosrđa sudjelovali su i mještani župe Velike Gospe na Koločepu, hodočasnici iz Dubrovnika i drugih gradova. Okupljenima se na kraju obratila i zahvalila sestra Maja Pavla Bašić te pozvala da se radost susreta nastavi u druženju uz kolače.