Izvještaji o klanjanjima za Domovinu u došašću – uskoro nastavljamo…

U zahvalnosti Gospodinu za euharistijska klanjanja za Domovinu održana u proteklom došašću (7. i 14. prosinca dvanaestsatno i 21./22. prosinca dvadesetčetirsatno) donosimo kratke izvještaje iz tri grada gdje su klanjanja održana:

DUBROVNIK

Za prvi termin upućujemo na izvještaj sa stranica Dubrovačke biskupije objavljen nakon prvog termina 7. prosinca. 14. i 21./22. prosinca svjedočili smo također izvrsnom odazivu, kako kod preuzimanja dežurstava, tako kod sudjelovanja neovisno od toga. Sve više ljudi prepoznaje potrebu i korisnost molitve za Domovinu. Donosimo ovdje još nekoliko fotografija:

 

ZAGREB – REMETE

Pri svetištu Zagovornice Hrvatske u zagrebačkom naselju Remete molitvena zajednica Zamak s puno interesa uključila se u inicijativu, premda jedan dan nakon dubrovačkog termina. Javljaju da su bez problema pokrili cjelonoćno dežurstvo (od 22. prosinca navečer do 23. prosinca ujutro) te da je uvod u klanjanje bio poticajni nagovor o. Srećka Rimca, redovničkog poglavara bosonogih karmelićana u Hrvatskoj. Tijekom noći na klanjanju je uzelo udjela oko stotinu ljudi. Ovdje donosimo poveznicu za najavu remetskoga klanjanja sa “Laudato” portala.

 

BERLIN

Na koncu donosimo izvještaj iz Berlina gdje su se hrvatski iseljenici pridružili inicijativi “Pokloni se Kristu da Domovina bude Kristova”. Želimo naglasiti da pojmom  “Domovina” u nazivu inicijative želimo obuhvatiti sve Hrvate, gdje god se nalazili. Domovina – to su prije svega ljudi, njihovo zajedništvo u podrijetlu, i to prije svega onom vrijednosnom, duhovnom. Tek potom Domovinu shvaćamo kao zemlju, a da pritom iz nje ne isključujemo ljude bilo kojeg porijekla koji s Hrvatima žele dijeliti ono dobro, istinito i lijepo što ih čini Hrvatima.

Hrvati su se u Berlinu klanjali u crkvi vječnog klanjanja sv. Klementa (koja je otvorena 7x24sata te je uvijek osim za vrijeme misa izložen Presveti Oltarski Sakramenat), navodi Anica Krstanović koja je animirala klanjanje u Berlinu. Ta crkva bila je skoro 40 godina crkva Hrvatske katoličke misije Berlin. Župnik HKM-e Berlin podržao je klanjanje za Domovinu i hrvatski narod u crkvi sv. Klementa gdje Hrvati redovno odlaze na klanjanje. Dežurstva su organizirana putem Whatsapp-a i Doodle-a za dvanaestsatno klanjanje za četvrtke 7. i 14. prosinca te za dvadesetčetirsatno klanjanje 21. prosinca (od 7 sati).  Klanjatelji su iz dvije molitvene skupine (Božanskog Milosrđa i Marijine legije) te drugi vjernici koji su se rado odazvali da preuzmu dežurstvo (ima starijih i mladih, ženskih i muških). Anica ističe da čak postoji skupina od do 40 Hrvata vjernika koji se uvijek odazovu rado na preuzimanje dežurstva molitve, dok se drugi pridruže tijekom dana. Evo i nekoliko fotografija iz Berlina:

 

Potaknuti dobrim odjekom i rastućim zanimanjem za inicijativu, uskoro ćemo oglasiti termine za nastavak euharistijskih klanjanja za Domovinu, a u međuvremenu potičemo sve koji su u mogućnosti da se založe oko jačanja i širenja molitvene mreže za Domovinu: bilo pridruživanjem kroz dežurstva i organizaciju u postojećim gradovima, bilo kroz poticanje i pomoć oko pokretanja klanjanja na drugim mjestima. Na ovoj poveznici možete pročitati više o inicijativi.