Duhovna obnova za mlade u župi sv. Mihajla

U župnoj crkvi sv. Mihajla na Lapadu u subotu, 1. travnja, održana ja duhovna obnova za mlade iz cijele Dubrovačke biskupije koju je organiziralo Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije. Na početku susreta okupljene mlade je pozdravila pročelnica Vijeća Ana Marčinko te im predstavila program i predvoditelje kateheza duhovne obnove s. Maju Pavlu i br. Dražena Mariju iz Karmela Božjeg milosrđa pustinjačko-misionarske zajednice braće i sestara Milosrdnog Isusa i Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.

Tumačeći evanđeoski susret Isusa i Samarijanke s. Maja Pavla je mladima progovorila o dubokoj “žeđi” za ispunjenjem života koju svaki čovjek nosi u sebi, a osobito mladi koji tek otkrivaju život na svim razinama. Objasnila je kako ta velika žeđ vodi mlade na put traženja raznih iskustava i doživljaja kako bi je utažili. Međutim doživljaji koji se mladom čovjeku nude kroz blještavilo užitka i potrošačkog mentaliteta površni su, prolazni, često i štetni, te nakon kratkotrajnog zadovoljstva ostavljaju veliku prazninu i još veću žeđ u duši.

Sestra je posvjedočila i iz vlastitog životnog iskustva kako je kao djevojka tražila zadovoljstvo u svjetovnim stvarima, sve dok nije duboko doživjela snagu Božje riječi prilikom obreda pepeljenja u crkvi – “Obrati se i vjeruj Evanđelju!” –  koja ju je povela na put traženja dubljeg ispunjenja i radosti života u otkriću Božje milosrdne ljubavi kroz Sveto pismo i sakramente Ispovijedi i Euharistije.

“Isus Krist otkriva nam najdublju žeđ koja je u čovjeku, a to je duhovna žeđ odnosno čežnja za Bogom koji nas je stvorio i koji jedini može utažiti tu najdublju žeđ za smislom, slobodom srca, istinskom radošću i puninom života. Do izvora te Žive vode koju Isus daje dolazi se vjerom i molitvom”, istaknula je s. Maja Pavla.

Br. Dražen Marija se u svojoj katehezi nadovezao na istu temu i istaknuo da svaki čovjek u sebi ima zdenac sa živom vodom jer je svatko mjesto Božje prisutnosti. Ipak, da bi se ta “voda” zahvatila potrebno je ući u živi odnos s Isusom po molitvi. “Molitva je prijateljski razgovor s Onim za koga znamo da nas ljubi”, naglasio je brat citirajući svetu Tereziju Avilsku. Dodao je i kako je Isus svojom otkupiteljskom mukom za svakoga od nas dokazao koliko mu je stalo do nas i trajno nam ponudio svoje prijateljstvo, „ali mi to prijateljstvo ne možemo zaživjeti ako ne stupimo u osobni odnos s Isusom po molitvi. Zato je potrebno uložiti vrijeme i pozornost, razmišljati o Isusovim riječima i životu i dovoditi u vezu s tim naš stvarni život“.

Govornik je upozorio kako nije dovoljna mlada dob da bi osoba istinski živjela, te da ponekad starci imaju više duhovne živosti, nego mladići i djevojke za koje se čini da su “penzioneri” premda imaju 15 ili 16 godina. Br. Dražen Marija posvjedočio je vlastito traženje sreće u životu, osobito u vrijeme srednjoškolskih dana. Nošen željom da život zaživi u punini nije uspio pronaći način kako to učiniti, sve dok nije iskreno zamolio Boga da mu pokaže što želi od njega. U trenutku takve molitve jednom je otvorio Sveto pismo i pročitao Isusove riječi “Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi”, te kroz njih primio duhovni poziv koji ga je istinski usrećio. “Ne možemo se zadovoljiti jeftinim ciljevima. Isus nas poziva na puninu sreće. On želi da dišemo punim plućima!”, dodao je govornik, potičući mlade da dopuste Isusu da ih vodi kroz život.

Između kateheza za mlade su na igralištu župe sv. Mihajla prigodan zabavni program pripremili animatori Dubrovačke biskupije.

Nakon druge kateheze svoje svjedočanstvo s okupljenima je podijelio i bračni par Gleđ. Stijepo i Jelena, oboje glazbenici pred kojima se otvorio svijet karijere i uspjeha, posvjedočili su kako im je brak došao u ozbiljnu krizu jer im vjera nije bila živa te nisu pronalazili snagu za ljubav koja nadvladava sebične interese. Jedino kad su oboje, svaki na svoj način, zamolili Boga da ih on počne voditi, otvorila se nova dimenzija njihovog međusobnog odnosa. U središtu njihovih razgovora više nije bila njihova karijera ni oni sami, već Isus. Tako se u njima probudila želja da se vrate jedno drugom u ljubavi koja više nije površna, nego ima svoj izvor u Bogu.

Mladi su nakon svjedočanstva bračnog para izveli i zanimljiv igrokaz u kojem su se potrudili prikazati za čime sve mladi danas čeznu, ali i za čime bi zapravo trebali težiti.

Poslije svjedočanstva uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za ispovijed, nakon čega je započelo misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić a propovijedao je br. Dražen Marija.

Galerija fotografija.

Preuzeto sa http://www.dubrovacka-biskupija.hr