Započeli susreti za mlade: “Zidine duše”

U organizaciji Karmela Božjeg Milosrđa s Koločepa u srijedu, 5. listopada, u crkvi sv. Spasa započeli su katehetsko-molitveni susreti za mlade pod nazivom „Zidine duše – poznaješ li svoj grad!?“. Susreti se sastoje od molitve i kateheze.

 

Površnost „selfija“

Prvi susret započeo je „selfie“ fotografijom svih sudionika susreta koji je uz mlade okupio i one nešto starije. Susret je čak pobudio i zanimanje kod nekoliko turista. S. Maja Pavla Bašić objasnila je okupljenima kako su započeli „selfijem“ jer upravo ta vrsta fotografije pokazuje površnost današnjeg življenja i jednodimenzionalnost čovjeka koji bi trebao više raditi na svojoj nutrini a ne na onome što je izvana, te da je upravo i zato naziv susreta „Zidine duše – poznaješ li svoj grad?!“. Dodala je i kako ovom vrstom fotografije dobivamo krivu predodžbu o nama samima, no i da samo uz Božju pomoć možemo vidjeti svoj lik iz prave perspektive a koji je zapravo odraz Božjeg blaženstva. Kazala je i kako su samo sveci vrhunski umjetnici prošli pravu školu „selfie“ fotografije, jer su spoznaju o sebi crpili iz istine Božje o čovjeku.

Ljepota duše u dvorcu od dijamanta

U katehezi je o „zidinama duše“ više govorio br. Dražen Marija Vargašević koji je ispričao kako je sv. Terezija Avilska dušu zamislila kao dvorac od dijamanta koji se sastoji od bezbroj odaja, prelijep i uzvišen. Te da je u tom dvorcu uvijek prisutan Gospodin. Iznesena je problematika površnosti, upravo preko spomenutih „selfija“, odnosno o površnosti poznavanja naše vlastite duše tog dvorca prepunog prostorija u koje nitko nikad nije ušao. Govornik je usporedio tu situacija s Dubrovnikom i njegovim mirima koji su lijepi ali zaludu ako ne poznamo bogatstva koja skriva, kao npr. relikvije u crkvi sv. Vlaha. Tu se nalazi zamka, da tražeći ljepotu vanjštine zaboravimo naći unutarnju ljepotu.

 

Selfie - Zidine duse.jpg

 

Molitva je ključ

Rečeno je da i ako smo stvoreni na sliku Božju, ako nosimo u sebi taj potencijal, to ne znači da je on u nama i razvijen. Trebamo shvatiti da ako ne ulažemo u svoju nutrinu, ako je ona zapuštena, da će za njezinu revitalizaciju trebati vremena, dan po dan, molitva po molitva. Istaknute su riječi sv. Terezije Avilske koja je rekla ‘Nije tolika šteta što nesvjesni ljudi čine nego ono što ne čine. Propust je u tome da ništa ne čine da otkriju svoju nutrinu.’ Govornik je objasnio kako se naš potencijal i otvaranje duše Gospodinu može otvoriti pomoću jednog jezika i jednih vrata, molitve. „Gospodin otvara perspektivu, poznaje nas s ljepotom našeg života. I do zadnjeg trenutka života i najokorjeliji grešnik nosi u sebi Božju prisutnost i Božju riječ“. Nastavio je: „Možda se Gospodin u toj duši nalazi zarobljen, ali je tamo i ljubi. Bog je milosrđe. Bog je milosrdna ljubav u kojoj svatko ima šanse dok god živi“. Pozvao je sve da otvore svoja srca Bogu i da kroz molitvu otključaju vrata od svojih dvoraca, te im poručio riječi sv. Terezije ‘moli kako god znaš, samo moli i otkrit će ti se’.

Nakon kateheze uslijedilo je klanjanje pred Presvetim tijekom kojeg su se pjevale i Karmelske antifone.

Iz Karmela Božjeg Milosrđa pozivaju sve zainteresirane i na sljedeći susret ponovno u srijedu, 12. listopada. Od iduće srijede susreti će se održavati u crkvi sv. Vlaha.

(Tekst preuzet s web stranica Dubrovačke biskupije i djelomično dorađen. Ondje možete pogledati i foto galeriju.)