More na način Milosrđa

Od 9. do 17. srpnja u Karmelu Božjeg Milosrđa na Koločepu održano je prvo „Karmelsko ljeto“ za mladež. Pod geslom „More na drugačiji način: M(olitva), O(dmor), R(ad), E(vangelizacija)“ petnaestero mladih iz Slavonije, Zagorja, Zagreba i Dubrovnika uzelo je udio, u različitom obimu, u bogatom događanju koje je tematski objedinjavala tema milosrđa.

Prijepodnevni dio programa obuhvaćao je jutarnju molitvu, katehezu i sat osobnog razmatranja u šutnji, a poslijepodnevni, uz slobodno vrijeme, večernji molitveni program u crkvi u okviru devetnice Gospi Karmelskoj i zajednički susret razmjene iskustava i priprave za evangelizaciju. Uz to mladi su se uključivali u pripravu obroka, kreativne radionice i druge radne zadatke.

Jutarnje kateheze posvećene djelima milosrđa obuhvatile su teme od spoznaje i iskustva Božjeg milosrđa, preko dara i zahtjeva praštanja, iskustva molitve kao motrenja Isusa koji je Lice Milosrđa, stvarnosti božanske utjehe, poziva na duhovno razlučivanje, poticaja na uzajamno podnošenje i ispravljanje do tjelesnih djela milosrđa. Večernji pak dio programa bio je obilježen razmatranjima otajstava Marijina života u svrhu rasta u kršćanskom pozivu.

Posebni izazov predstavljala je evangelizacijska večer u Dubrovniku pod nazivom „BLAGOSLOVLJEN(I) MILOSRDNI“ za koju su sudionici „Karmelskoga ljeta“ uvježbali koreografiju uz himnu Svjetskog dana mladih u Krakowu te su istu izveli pred crkvom sv. Ignacija u Dubrovniku u četvrtak 14. srpnja u 21 sat. Potom su prisutnim prolaznicima podijelili letke s likom Milosrdnog Isusa i s objašnjenjem molitve krunice Božjeg Milosrđa na hrvatskom i engleskom jeziku te ih pozvali na molitvu klanjanja u crkvi. Uz to je i putem razglasa ukratko na tri jezika objašnjena srž poruke o Božjoj milosrdnoj ljubavi. Klanjanje u isusovačkoj crkvi potrajalo je do ponoći, imalo je također višejezično obilježje te je, uz namjernike koji su se dulje zadržali, privuklo i dosta znatiželjnika koji su barem na kratko doživjeli molitveno ozračje onih koji su prignuli koljena pred Milosrdnim Isusom.

Posebno iznenađenje predstavljao je „lijek ‘Misericordin’“, tj. Krunica Božjeg Milosrđa s objašnjenjem načina molitve upakirana u oblik farmaceutskog proizvoda, kojega su dobili svi sudionici klanjanja. Bio je to prvi pojavak hrvatske inačice tog „lijeka“ kojeg je prvotno na talijanskom jeziku vjernicima podijelio papa Franjo.

Ovaj evangelizacijski pothvat podržao je molitveni tim mladih zajednice „Effata“ koju u Dubrovniku vodi don Marin Lučić. Pri povratku iz Dubrovnika na brodu prema Koločepu također je izvedena pjesma s koreografijom uz dijeljenje letaka i kratki navještaj.

 

 

Završni dio „Karmelskog ljeta“ na Koločepu obilježio je posjet starijim i nemoćnim Kalamotezima i Kalamojkama te na poseban način prisutnost mons. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa. Došavši na otok već tijekom prijepodneva na svetkovinu Karmelske Gospe, otac biskup susreo se s mladima i podijelio s njima svoje razmatranje o Mariji koja nam je uzor u tome kako začeti Božju Riječ i čuvati ju i služiti joj. Ona je u tome i pomoćnica kako bismo ispunili Božju volju, i to osobito kroz poziv koji nam Bog upućuje. Otac biskup je i blagovao sa sudionicima „Karmelskog ljeta“ te je, nakon predslavljenja liturgijskih slavlja i večere sudjelovao i na završnom vrjednovanju mladih u kojemu je posebno do izražaja došla korisnost ozračja sabranosti i produženih razdoblja šutnje za dublje poniranje u sebe i napredak u duhovnom životu. Uz to mladi su istaknuli kako im je želje da se ponuda za ovakvo ljetovanje nastavi i razvije. Biskup Uzinić zahvalio je mladima na tom svjedočanstvu i izrazio uvjerenje kako je upravo molitvena šutnja vrlo potrebna i crkvenim ljudima za kvalitetni duhovni rast.

Program „Karmelskoga ljeta“ animirala je pustinjačko-misionarska zajednica „Karmel Božjeg Milosrđa“, a svojim su ga dobročinstvima velikodušno podržali župnik koločepske župe p. Jerko Šimić i njegovi župljani i drugi dobročinitelji. Brat Dražen Marija Vargašević je na nedjeljnoj euharistiji dan nakon slavlja Karmelske Gospe, koju je također predslavio mons. Uzinić, zahvalio mladima na svjedočanstvu vjere i ljubavi prema Kristu i Blaženoj Djeviaci Mariji te župljanima na otvorenom srcu i izrazio želju da se nastavi suradnja oko duhovnoga rasta župljana, zajednice „Karmel Božjeg Milosrđa“ i sudionika duhovnih programa na otoku.