Prva duhovna obnova Karmela Božjeg Milosrđa na Koločepu

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, u subotu, 4. lipnja članovi novoosnovane zajednice “Karmel Božjeg Milosrđa” održali su prvu duhovnu obnovu za zainteresirane vjernike. Geslo obnove bilo je „U vrtu Marijina Srca“. Organizatori iz zajednice „Karmel Božjeg Milosrđa“ dočekali su skupinu od tridesetak vjernika s otoka Koločepa i iz Dubrovnika te ih, nakon pozdrava i predstavljanja, proveli kroz program koji se sastojao od molitve Krunice Božjeg Milosrđa, duhovnog nagovora, euharistijskoga klanjanja za vrijeme kojega je postojala mogućnost ispovijedi i euharistijskoga slavlja.

O novoj zajednici i duhovnom putu čišćenja i sjedinjenja s Bogom

Predstavljajući zajednicu „Karmel Božjeg Milosrđa“ s. Maja Pavla Bašić je istaknula kako se radi o jednom novom izdanku drevne karmelske karizme koja posebni naglasak stavlja na pustinjačku povučenost, ali isto tako želi misionarski dijeliti plodove molitve s ljudima, zbog čega se i započinje s duhovnim obnovama.

DSC07107

Predstavljajući duhovnost nove zajednice koju ona želi dijeliti s Božjim narodom, br. Dražen Marija Vargašević u svom je nagovoru podrobno predstavio smisao karmelske pustinje kroz biblijski govor o izlasku iz ropstva u slobodu i kroz duhovni put čišćenja u svrhu priprave za sjedinjenje s Bogom u ljubavi, pozivajući se na karmelske naučitelje Crkve sv. Tereziju Avilsku i sv. Ivana od Križa. Pri tome je osobito istaknuo da je „nutarnji pokretač čitavoga tog procesa Božje Milosrđe“ koje nadmašuje čovjekova lutanja i nevjernosti te mu otvara put prema obećanoj zemlji slobode i spasenja. Govoreći o postupnom napretku u molitvi i duhovnom životu kroz terezijansku sliku duše kao vrta br. Dražen Marija progovorio je o Blaženoj Djevici Mariji kao osobi najčišće vjernosti prema Bogu i otvorenosti njegovu djelovanju te je pozvao na prikazanje Mariji u svrhu bržeg i učinkovitijeg napretka prema izgradnji vlastite duhovne nutrine. Na koncu je upozorio da „moj nutarnji uređeni vrt, moj Karmel (na hebrejskom Karmel znači vrt Božji), premda je zaštićen i treba biti zaštićen trenutcima i vremenima koji su sačuvani samo za Boga, nije tu zato da bih samo ja uživao njegove plodove, već zato da iz njega iznosim tolikim gladnima i iznemoglima u pustoši ovoga svijeta“.

DSC07113

Nakon stanke uz domaću limunadu na euharistijskom klanjanju bila je prilika pounutrašnjiti sadržaj razmatranja i ući u iskustvo susreta s prisutnim Gospodinom, tj. u „prijateljski razgovor s Onim za koga znamo da nas ljubi“, kako je govorila sv. Terezija Avilska. U tome je osobito pomogla terezijanska pjesma „Gledaj, On te gleda“, koju su sudionici vrlo brzo naučili.

Tražiti Boga u vlastitoj duši

Na euharistijskome slavlju kao kruni poslijepodnevnoga programa duhovne obnove, predslavitelj br. Dražen je, pozivajući još jednom na promatranje Blažene Djevice Marije kao uzora i suputnice na duhovnom putu, potaknuo na traženje Boga u vlastitoj duši koja je njegov hram i na razmatranje njegove Riječi. Na tom putu i Blažena Djevica Marija je morala rasti i učiti. To je svima nama poticaj da se ne obeshrabrimo kad shvatimo da moramo još uvijek učiti i napredovati, istaknuo je propovjednik. Potom je, pozivajući se na sv. Ljudevita Mariju Montfortskoga pozvao kročiti putem duhovnog života „po Mariji, s Marijom, u Mariji i za Mariju“, a kao znak otvorenosti za taj poziv puta sudionici su nakon svete mise zajednički izmolili posvetnu molitvu Bezgrješnom Srcu Blažene Djevice Marije pred likom Srca Marijina u kalamotskoj crkvi.

Na koncu programa s. Maja Pavla zahvalila je svim sudionicima i najavila naredne duhovne ponude Karmela Božjeg Milosrđa: devetnicu priprave za svetkovinu Gospe Karmelske, od 7. do 16. srpnja, koja će ujedno biti i priprava za primanje Škapulara Gospe Karmelske, „Karmelsko ljeto za mlade“ od 9. do 17. srpnja te odlazak na Svjetski dan mladih u Krakov u karmelskoj organizaciji koncem srpnja. Detaljnije obavijesti o spomenutim aktivnostima bit će uskoro dostupne na našim stranicama.